Nieuwsbrief september/oktober: van najaarstrek naar wintergasten


Potentieel soortenrijkste én meest verrassende tijd van het jaar....


Iedereen kent wel het klassieke beeld van de in V-vorm naar het zuiden trekkende groepen ganzen en andere grote soorten trekvogels. Vogeltrek is echter veel diverser dan dat. Kleinere soorten 'hoppen' naar het zuiden met telkens relatief korte, vaak nachtelijke vluchtjes waarna ze weer een dagje moeten aansterken. Sommige soorten gebruiken onze regio als een soort 'tank-stop' onderweg naar warmere oorden, maar even goed zijn er heel wat fotogenieke soorten voor wie Kalmthout de eindbestemming is. De vele natuurgebieden die zich rond de fotohutten uitstrekken vormen ook in het najaar en de winterperiode een toevluchtsoord voor een grote diversiteit.

Trekvogels en wintergasten zijn dus de 'extraatjes' waarnaar komende tijd uitgekeken kan worden, maar even goed zijn er vele interessante soorten standvogels die hier na de broedtijd gewoon blijven. Tenslotte is het belangrijk te vermelden dat het totale aantal vogels nu vele malen groter is dan in het voorjaar omdat er nu vele duizenden jonge vogels 'in omloop' zijn, zowel bij de trekvogels als bij de standvogels. Kortom, het najaar is zonder enige twijfel één van de meest boeiende periodes voor vogelkijkers en -fotografen! Dat er tevens een grote kans is op echte verrassingen, werd nog maar eens aangetoond door een knaller van formaat: een jong Woudaapje, een erg zeldzame rietvogel, koos de rietkraag bij Hut 6 uit als tijdelijke foerageer-plek tot grote vreugde van de fotografen die het geluk hadden net dan de hut gehuurd te hebben.


Focus op roofvogels bij zowel H2, H3, H7 als H8


H2 en H8 zijn jaarrond erg goed voor diverse soorten roofvogels en vanaf september wordt ook bij H3 en H7 alles in het werk gesteld om ze voor de hut te lokken. Denk daarbij aan 'klassiekers' als Havik en Buizerd, maar bij H3 bv. ook Torenvalk en Blauwe Kiekendief terwijl H7 in het najaar en de winter meestal erg goed is voor Sperwers.


De voederplaatsen winnen geleidelijk aan belang


In lente en zomer is de hoeveelheid regen erg belangrijk: hoe droger, hoe meer soorten zich vertonen bij de drinkpoeltjes. Wat dat betreft was 2024 geen topjaar; meer nog het was veruit het natste jaar ooit sinds de start van de metingen. Maar goed, zelfs in die omstandigheden was het verheugend vast te stellen dat ook nu weer tal van prachtige beelden van een zeer grote variatie aan vogelsoorten werden gemaakt! Stilaan is die regen van minder groot belang want vanaf nu gaat het bergafwaarts met de hoeveelheid beschikbaar voer in de natuur. Vogels zijn daarop ingesteld uiteraard en velen schakelen nu (deels) over van een insecten-dieet naar meer gemengd voer met steeds meer zaden. Dat is precies de reden waarom het nu heel geleidelijk aan loont om werk te maken van voederplaatsen bij de fotohutten. Het resultaat is dat we in het najaar steeds meer vogels gaan zien bij de fotohutten én dat die aantallen niet meer beïnvloed worden door al dan niet natte omstandigheden. Natuurlijk is droog en zonnig weer ook dan interessanter, maar dan vooral wat betreft de licht-omstandigheden; de aantallen vogels worden er nog nauwelijks door beïnvloed.

IJsvogels bij Hut 1....tijd voor actie (en privé workshops)!


Vanaf begin september is de duiksetting weer in gebruik en die blijft ter plaatse tot minimaal half maart 2025, wellicht ook langer. De aantallen IJsvogels in de omgeving zijn dermate hoog dat ik sowieso een top-najaar en winter verwacht. Wie graag een privé workshop inplant waarin de nadruk ligt op vlieg- en duikbeelden kan dat doen op weekdagen waarin 'H1' nog vermeld wordt in de online agenda.


Goudhaantjes...vliegende juweeltjes bij (vooral) H2, H7, H8, H9 en H11


Maak jullie klaar voor de komst van talrijke goudhaantjes! Zowel de 'gewone' Goudhaan als de Vuurgoudhaan zijn vanaf september vaak geziene soorten bij de verschillende in of aan het bos gelegen fotohutten. Vuurgoudhaan is het talrijkst tussen 15/09 en 15/10 en Goudhaan iets later, vanaf begin oktober tot half november. Beide soorten kunnen het hele jaar door worden gezien, maar jaarlijks komen ze het vaakst naar beneden bij de poeltjes in de komende weken en maanden. Het is overigens niet onmogelijk dat ze nog wat zeldzamere soorten als Bladkoning en Siberische Tjiftjaf 'meebrengen'!

SilvesterLodge in oktober/november? Of reserveer nu reeds voor 2025....


Ons vakantiehuis voor natuurliefhebbers en fotografen is voorlopig reeds volzet tot eind september ’24, maar ook in april-juni ’25 zijn al heel wat data besproken. Wie hier graag een meerdaagse (al dan niet gecombineerd met fotohut-bezoeken) wil inplannen doet er dus goed aan om dit tijdig te reserveren via info@silvesterlodge.be
In deze nieuwsbrief wil ik vooral vooruitblikken op de maanden oktober en november. Het zijn ook bij de lodge weken met vaak intense vogeltrek die je erg mooi kan waarnemen vanuit de grote, bosrijke natuurtuin rond de lodge. Met wat geluk landen er weer Kraanvogels op trek in de aangrenzende akkers en sowieso zal je op de voederplaatsen in de tuin en het bos veel soorten te zien krijgen. Naar het einde van oktober toe arriveren dan grote aantallen wintergasten en kan je vanop het terras van de lodge soms grote groepen ganzen van verschillende soorten waarnemen. Ook Grote Zilverreigers, groepjes Boomleeuweriken, Wulpen, mogelijk zwanen enz… krijg je dan te zien. Op de voederplaatsen wordt het dan snel drukker met hongerige lokale vogels aangevuld met de vele wintergasten zoals bv. Keep, Kramsvogel, Koperwiek, Sijs, Putters enz…