Bij het uitdenken van Hut 10 ben ik samen met Marc Slootmaekers uitgegaan van de enorme achteruitgang van broedvogels die gebonden zijn aan het landbouwgebied. Die hebben het immers zwaar te verduren in onze ge├»ndustrialiseerde landbouw waar alles in functie staat van een zo hoog mogelijke opbrengst met zo weinig mogelijk verliezen. In een niet zo erg ver verleden was die landbouw veel kleinschaliger en was er onder andere een  veel groter aandeel graanteelt. In die granen bloeiden prachtige akkeronkruiden zoals Klaproos en Korenbloem, Bolderik, Gele Ganzerik enz.... De perceelsranden waren geen steriele draadjes, maar mooie heggen van allerlei struiken, bramen enz. In dergelijke leefgebieden vonden vele soorten vogels volop voedsel en precies dat soort terrein had ik voor ogen op de locatie waar nu H10 staat.

Op een verlaten landbouwterrein dat gebruikt werd door een boomkweker vonden we de ideale uitgangssituatie om van start te gaan met dit nieuwe project. Na het inzaaien van het graan- en bloemenmengsel was het vol spanning wachten op de reactie van de vogels en of de beelden zo fotogeniek zouden uitpakken als we zelf gehoopt hadden. Je kan zelf oordelen aan de hand van een selectie beelden hierboven, maar zelf ben ik erg blij met de resultaten en ik kijk nu al uit naar wat de volgende jaren zullen brengen!


Doelsoorten: lokale broedvogels van ruigten zoals  Koekoek, Spotvogel, Grasmus, Roodborsttapuit, Kneu, Putter, Tjiftjaf, Fitis, Cetti's Zanger, maar ook trekvogels als Braamsluiper,  Rietzanger, Kleine Karekiet, Gekraagde Roodstaart, Bonte Vliegenvanger, Draaihals enz... De landbouwzone voor de hut mikt dan weer op zoogdieren als Vos, Ree, Haas en Konijn en vogels als Patrijs,  Tortel, Torenvalk, Boomvalk, Steenuil, Gele Kwikstaart, Witte Kwikstaart, Zwarte Roodstaart e.v.a.


Comfort: Geschikt voor maximaal 2 personen. Ruime zitbank met veel beenruimte, spiegelend glas, opbergvak voor fototassen en klein materiaal, gratis grondstatieven ter beschikking, hoogte 1.80m.


Beschikbaarheid: kijk even in de online hutagenda naar dagen waarop H10 nog vermeld staat. De hut is niet beschikbaar tussen 01/11 en 20/04.